Blockad mot rasistisk valreklam i busstrafiken

Syndikalistiska bussektionen i Stockholm har varslat om blockad. Inga bussförare i avdelning Råsta kommer att köra bussar med valreklam för Sverigedemokraterna.

Här följer varslet:

Solna 2014-08-19

.
Härmed varslar Syndikalistiska Bussarbetarsektionen i Stockholm (SBSS) avdelning Råsta om blockad mot arbete som involverar körande av bussar som skyltar med rasistisk valreklam för Sverigedemokraterna (SD) inom trafikområde Råsta.
 
 Stridsåtgärden omfattar medlemmar i avdelningen som arbetar inom trafikområdet i de fall när arbetstagarorganisationen bedömmer att det föreligger arbetsmiljörisker med att framföra bussen. Stridsåtgärden innebär i dessa fall att sektionens medlemmar inte kommer att framföra eller på något annat sätt utföra arbete med bussen. Om arbetsledningen tar bort den rasistiska valreklamen eller ger sektionens medlem eller annan anställd instruktioner om att ta bort den kommer medlemmen framföra bussen.
 
 De bussarbetare som inte är medlemmar i sektionen och därmed inte uttagna i stridsåtgärden har rätt att stå neutrala i konflikten och inte ta smittat arbete. Arbetet som är lagt i blockad ska lämnas outfört.
 
 Orsaken till blockaden är att arbetsköparen, genom att i samarbete med SL distribuera rasistisk valreklam, äventyrar bussförarens arbetsmiljö. Speciellt äventyras denna inom trafikområde Råsta eftersom den rasistiska reklamen är riktad mot en stor andel av både oss som arbetar där och resenärerna. Blockaden fortgår tills arbetsköparen drar tillbaka all rasistisk valreklam, meddelar oss att inga bussar med denna reklam finns inom trafikområdet eller reklamkampanjen är avslutad.