Fackliga representanter för sydafrikanska vinarbetare besöker Sverige

Den 17-30 januari besöker representanter för det sydafrikanska lantarbetarfacket Sikhula Sonke, Sverige. De ska träffa Systembolaget och svenska vinimportörer för att lyfta frågan om de dåliga arbetsförhållandena på sydafrikanska vingårdar.

Den 17-30 januari besöker Wendy Pekeur, generalsekreterare för det sydafrikanska lantarbetarfacket Sikhula Sonke, Sverige. Tillsammans med Dawid Afrika, lantarbetare och kassör i Sikhula Sonke, kommer hon att möta representanter för svenska fackförbund, konsumentorganisationer, vinimportörer och Systembolaget. Syftet med besöket är att lyfta frågan om de dåliga arbetsförhållandena på sydafrikanska vingårdar. Den 24/1 hålls en demonstration vid Systembolagets huvudkontor i Stockholm, följt av ett seminarie om ansvarsfullt företagande 25/1, ett lunchseminarium på Södertörns högskola 26/1 och ett riksdagsseminarium 28/1.

Sverige är världens näst största importör av sydafrikanska viner och Systembolaget en av de största inköparna i världen. Svenska vinimportörer, vinkonsumenter och Systembolaget har därför stora möjligheter att påverka de sydafrikanska vinproducenterna och deras underleverantörer.

Arbetsförhållandena för lantarbetarna i Sydafrika har inte förbättras särskilt mycket sedan slopandet av apartheid 1994. Minimilönen motsvarar 1 294 kronor, vilket långt ifrån täcker utgifter för mat, transport, skolavgifter, kläder och elektricitet. De senaste åren har svenska medier vid flera tillfällen rapporterat om missförhållanden på sydafrikanska vingårdar.

Sedan två år tillbaka arbetar Systembolaget tillsammans med vinmonopolen i de andra nordiska länderna med att ta fram en etisk uppförandekod för inköp av vin. Arbetet beräknas vara klart tidigast om ett år. Sikhula Sonke vädjar till svenska vinkonsumenter och vinimportörer att redan nu agera för att förbättra förhållandena på vingårdarna.

- Skulle konsumenterna bara betala ett par kronor mer per flaska skulle det innebär en stor förändring för många lantarbetare, säger Wendy Pekeur.

Sikhula Sonke bildades av kvinnliga lantarbetare 2004. Idag har föreningen 3 800 medlemmar organiserade på 130 lantbruk. Föreningen leds av kvinnor, men tillåter män att vara medlemmar. Sikhula Sonke är en partnerorganisation till Afrikagrupperna.

Besöket i Sverige är en del av kampanjen Rättvis vinhandel 2011 där SAC:s Driftsektionsektion för Systembolagsanställda ingår tillsammans med Handels Klubb 717, Afrikagrupperna, Latinamerikagrupperna och SUF Storstockholm.

- Som Systembolagsförsäljare tycker vi att det är viktigt att arbetsvillkoren för lantarbetarna förbättras. Vi vill att de viner vi säljer i butikerna skall vara tillverkade under humana villkor och med löner som går att leva på, säger Jarl Keber, ordförande i DFSA av SAC Syndikalisterna.

Systembolagspersonalen i DFSA deltar i Sikhula Sonkes aktiviteter och kampanjen bjuder härmed in till följande händelser:

.

24/1 Demonstration vid Systembolagets huvudkontor.

08.00 – 10.00 Plats: Kungsträdgårdsgatan 14, Stockholm. Mer info här.

.
25/1 Öppet seminarie om ansvarsfullt företagande i vinbranschen.

13:00 - 14:30 Plats: Postens Museum, Lilla Nygatan 6, Gamla Stan, Stockholm.Mer info här. Föranmälan till: marja.wolpher@afrikagrupperna.se. Senast 24/1.

.
26/1 Lunchseminarium på Södertörns Högskola

12:00 - 13:00 Plats: Södertörns Högskola, Sal MC213. Mer info här.

.
28/1 Riksdagsseminarium.

10:00 Plats: Mittpoolen, Sveriges Riksdag. Mer info här.  Föranmälan till Anastasia Swärd kvinnopolitisksekreterare (V) senast 26 januari: anastasia.sward@riksdagen.se

.

29/1 Solidaritetsfest.

18:00 Plats: Vårbergsvägen 185, 2 tr. Mer info här.