Programmet

Här hittar ni schemat för branschkonferensen, inklusive de programpunkter från Arbetarfilmfestivalen som vi har valt att ta med i konferensprogrammet.

En mix av workshops, filmer, samtal och mingel

Det som är spännande med höstens branschkonferens är att den samkörs med Arbetarfilmfestivalen. Det betyder att en del av programmet för konferensen består av filmfestivalens öppna program. Vi har alltså valt ut ett par filmer och föredrag från Arbetarfilmfestivalen som vi har tagit med i konferensprogrammet. Här hittar ni filmfestivalens fullständiga program.

Arbetarfilmfestivalen börjar redan på fredagen, men eftersom vi vet att många måste resa långt är fredagens punkter mer som en "smygstart" eller "bonus" i branschkonferensens schema. Det betyder att de inte är nödvändiga för att kunna hänga med på lördagens workshops.

Som ni ser finns det luckor i konferensprogrammet under lördagen. Här tänker vi oss att ni kan välja vad ni vill göra, kanske se en film från festivalprogrammet, äta mat tillsammans med kamrater eller styra upp ett spännande spontanmöte.

Schemat för branschkonferensen 2019

Programpunkterna kommer att hållas i två olika lokaler. De flesta av SAC:s interna punkter på förmiddagen är förlagda till ABF-huset medan eftermiddagens program hålls på Biograf Panora. Mer information om lokalerna hittar du här.

FREDAG

19:00-20:00 Invigning av filmfestivalen (Panora)

20:00-21:30 Film: The Hand that Feeds (Panora)

LÖRDAG

09:00-09:30 Introduktion till dagen och konferensen (ABF)

09:30-10:15 Föredrag: Organisering - nya strategiska grepp och perspektiv (ABF)

10:15-12:00 Workshop: Fackliga utmaningar (ABF)

12:00-13:00 Lunch

14:00-15:00 Föredrag: Organisera gig-ekonomin i London (Panora)

18:00-19:30 Film: Union Time (Panora)

19:30-20:45 Föredrag: Lärarna leder strejkvågen i USA (Panora)

SÖNDAG

09:00-09:30 Introduktion till dagen (ABF)

09:30-12:00 Workshop: Rank and file unionism (ABF)

12:00-13:00 Lunch

13:30-15:00 Workshop: Vad tar vi med oss hem? (ABF)

15:30-16:30 Panelsamtal: Vad är fackens framtid? (Panora)

Programbeskrivningar

Film: The Hand That Feeds

Tid: fredag 20:00-21:00

Plats: Panora

På ett populärt konditori i New York serveras kaffe och bagels med ett leende dygnet runt. Men bakom kulisserna arbetar papperslösa invandrare för svältlöner i en livsfarlig arbetsmiljö med kränkande chefer som hotar med sparken om de blir sjuka. Den timida kallskänkan Mahoma López har aldrig varit intresserad av politik, men i januari 2012 övertygar han sina arbetskamrater att organisera sig och slå tillbaka.

Läs mer och se trailer.

---

Föredrag: Organisering - nya strategiska grepp och perspektiv

Tid: lördag 09:30-10:15

Plats: ABF

I det här föredraget vill vi sätta tonen för konferensen och diskutera begreppet organisering ur nya strategiska perspektiv.

---

Workshop: Utmaningar

Tid: lördag 10:15-12:00

Plats: ABF

I den här workshopen diskuterar vad som hindrar oss från att få med oss arbetskamraterna och agera tillsammans på jobbet. Vad har vi för utmaningar på jobbet och i våra LS? Vad behöver vi för att kunna komma igång och organisera?

---

Föreläsning: UVW organiserar gig-ekonomin i London

Tid: lördag 14:00-15:00

Plats: Panora

United Voices of the World (UVW) är den lilla, Londonbaserade fackföreningen som har skapat rubriker med sin djärva och framgångsrika organiseringskampanjer i gig-ekonomin. Hundratals prekära migrantarbetare har gått samman och tvingat företag och institutioner som Harrods, Daily Mail och London School of Economics att ge efter för fackets krav. I det här samtalet kommer UVW:s grundare och nuvarande generalsekreterare Petros Elia att dela med sig av sin erfarenhet av den innovativa gräsrotsorganisering som ligger bakom segrarna.

UVW:s hemsida.

---

Film: Union Time

Tid: lördag 18:00-19:30

Plats: Panora

Det tog 16 år av bitter kamp för att förmå slakterijätten Smithfield Foods att erkänna facket och teckna kollektivavtal.  Dokumentären skildrar en av de mest bittra fackliga striderna i modern amerikansk historia.

Läs mer och se trailer.

---

Föredrag: Lärarna leder strejkvägen i USA

Tid: lördag 19:30-20:45

Plats: Panora

Den senaste strejkvågen i USA har inspirerat en ny generation fackliga aktivister. Mot alla odds har lärare i konservativa och republikanska stater vunnit viktiga segrar och bevisat att den fackliga kampglöden ökar igen. Den mångåriga fackföreningsaktivisten Ellen David Friedman är engagerad i United Caucuses of Rank-and-File Educators (UCORE), ett nätverk för progressiva aktivister i de amerikanska lärarförbunden. I det här samtalet kommer hon att berätta mer om strejkerna och sätta de senaste händelserna i sammanhang.

---

Workshop: Rank and File Unionism med Ellen David Friedman

Tid: söndag 09:30-12:00

Plats: ABF

Med sina många års erfarenhet av facklig organisering och utbildning som utgångspunkt leder Ellen David Friedman den här workshopen om facklig gräsrotsorganisering.

---

Workshop: Vad tar vi med oss hem?

Tid: söndag 13:30-15:00

Plats: ABF

Med den här sista workshopen på branschkonferensen knyter vi ihop säcken, sammanfattar helgen och diskutera vad vi har lärt oss och vad vi tar med oss tillbaka till våra arbetsplatser. Vad gör vi när vi kommer till jobbet på måndag?

---

Panelsamtal: Vad är fackens framtid?

Tid: söndag 15:30-16:30

Plats: ABF

Situationen för världens fackföreningar präglas av bakslag och tillbakagång. Även om den svenska fackföreningsrörelsen fortfarande har relativt stort inflytande har hundratusentals arbetstagare sagt upp sina medlemskap. Ungdomar går inte med i facket i samma utsträckning, och hela branscher växer fram där fackföreningarna knappt har något inflytande alls.

Men även om framtiden ser mörk ut finns det ljusglimtar. Under filmfestivalen har vi hört berättelser om hur prekära arbetare i Londons gigekonomi har organiserat sig och hur amerikanska lärare i traditionellt konservativa och fackföreningsfientliga delstater har strejkat och vunnit.

Vad kan vi lära sig av sådana exempel och vilka strategier behöver den för att bemöta nya utmaningar och överhuvudtaget överleva? Aktivister och företrädare från flera fackföreningar, både inom och utanför de stora centralorganisationerna, ger sin syn på framtiden för den svenska fackföreningsrörelsen.

---

Tillbaka