Har du fått sommarjobb?

Genom SAC får du ett starkt skydd på jobbet och hjälper även andra enligt principen en för alla – alla för en. Jonatan Spånberger blev lovad ett sommarvikariat som lärare, men kort innan anställningen skulle börja fick han höra att det inte fanns något jobb. Genom Jönköpings LS av SAC kunde han stå upp för sina rättigheter.

 

Efter en kortare facklig konflikt har Jönköpings LS vunnit mot Jönköpings Kommun. Kraven gick formellt igenom den 9 juni. Nedan följer en intervju med den berörda medlemmen Jonatan Spånberger. Här kan du läsa mer om dina rättigheter på sommarjobbet.

 

Jönköpings LS: Hej! Vill du beskriva grunden till konflikten som uppstod på ditt jobb inom Vikariepoolen/Jönköpings Kommun?

 

Jonatan: Jag blev kontaktad av en biträdande rektor på en skola i Jönköping, som jag jobbat på tidigare genom vikariepoolen, som lärarvikarie. De frågade om jag kunde jobba några veckor i juli, och vi bestämde att jag skulle jobba då och få detaljerna lite senare. Jag satt och skulle precis söka andra sommarjobb, men undvek det då jag blev lovad detta.

Efter ungefär en månad så blev jag åter kontaktad av min chef, som skrev att det inte skulle bli något jobb på de veckor jag var uppbokad. Jag trodde först att det inte fanns så mycket att sätta emot då vi inte skrivit ett anställningsavtal, och började att söka andra jobb. Det innebar en stress över att inte få inkomst, och jag var irriterad över situationen.

 

Jönköpings LS: Hur gick det till när du bestämde dig för att dels själv agera och dels själv kontakta Jönköpings LS för att få hjälp?

.

Jonatan: Under ett Arbetarfik där Jönköpings LS deltog så pratade jag med andra medlemmar som uppmanade mig att ta ärendet tillsammans med facket och jobba för att få upprättelse. Efter uppmaningen så började jag att söka information på egen hand, och läste mig till att ett anställningsavtal inte behövs för att ses som anställd, utan överenskommelsen gäller ändå. I mitt fall hade vi haft kontakt genom sms.

Jag sparade sms-konversationen från min mobil där jag hade blivit lovad jobb. Jag förberedde även tidigare domar ifrån Arbetsdomstolen som var till min fördel. Jag pratade med andra medlemmar ifrån LS för att kunna kolla upp mer information och lagtexter samt för att ha som bollplank.

Vi fortsatte med ett par möten och framställde krav, och pratade om hur vi skulle gå tillväga för att vinna konflikten. Vi kallade Jönköpings Kommun till förhandling och andra medlemmar i facket tog kontakt med rektorn, och vi behövde inte ens mötas för förhandling för att få igenom våra krav.

.

Jönköpings LS: Vad tycker du om resultatet av förhandlingarna mellan Jönköpings LS och Jönköpings Kommun, fick du ut det du förväntade dig?

.

Jonatan: Jag fick ut det jag hoppades på, jag fick tillbaka jobbet och fick ut den lön som jag skulle ha. Utöver att vi vann konflikten så kände jag att stödet ifrån andra medlemmar var över förväntan, och det var peppande att vi fick igenom kraven så smidigt. Jag kände att jag fick det stödet jag behövde.

.

Jönköpings LS: Vill du säga något till andra som kan hamna i en liknande situation?

.

Jonatan: Ja, min första tanke var att det nog inte finns möjlighet att gå vidare med en sådan här sak, men det är alltid värt att kolla upp sådana här saker när man är osäker på hur det ligger till. Konflikten var inte betungande heller utan det var roligt. Man behöver inte ha ett skriftligt anställningsavtal för att ses som anställd hos en arbetsköpare.

.

Jönköpings LS: Tack för intervjun!

 

---

 

Kraven som ställdes på Jönköpings Kommun:

 

Att;

 

-Lön baserat på heltidstjänstgöring under vecka 27 2015, ska betalas ut

till Jonatan Spånberger. (På grund av att Jonatan redan fått ett annat jobb för övriga veckor han blivit uppbokad, så krävdes endast lön för vecka 27)

 

-En skriftlig referens angående Jonatan Spånberger ska skickas till Jönköpings LS.

 

-En åtgärdsplan för att undvika liknande fall ska formuleras och skickas till Jönköpings LS.

 

---

 

OBS! Tänk på att;

 

-Om du och en arbetsköpare kommer överens om jobb för dig, så gäller det som ett anställningsavtal. Detta är oavsett om avtalet är muntligt eller skriftligt. Försök dock att spara så mycket information som möjligt om avtalet, för att kunna påvisa det ni har avtalat.

 

-När något händer på jobbet som inte känns rätt, kolla upp vad som står i lagen, eventuella kollektivavtal och så vidare. Detta kan du antingen göra själv, eller kontakta din LS för hjälp.