Vinarbetare kräver Systembolagets ansvar

– Systembolaget har startat ett krig med fattiga. Vi har gett dem alla bevis. Ändå ger de vinföretagarna ett okej, att de får fortsätta, säger Trevor Christians, generalsekreterare i CSAAWU, ett Sydafrikanskt lantarbetarfack. I våras var han och Danielle De Witt, lantarbetare, på turné här i Sverige för att påverka den svenska vinimporten. Stockholms LS höll en föredragskväll med bokpresentation och en pratstund med våra Sydafrikanska kamrater.

Sedan 2010 har SAC varit med i kampanjen Rättvis handel för att stötta organiseringen och visa solidaritet med arbetare på Sydafrikanska vingårdar. Samarbetet med CSAAWU startade 2013. I Sydafrika är CSAAWU det största lantarbetarfacket och genomför viktigt förändringsarbete.  

Systembolagets ansvar
Föredragskvällen börjar med att Emil berättar om en del av det som tas upp i hans bok Sydafrikanskt vin - En annorlunda vinbok.
– Stora volymer, låga priser. Vi efterfrågar det. Sydafrikanskt vin är billigast i världen.
Danskar och svenskar dricker mest sydafrikanskt vin i världen, per person. Studier har gjorts på var pengarna som rullar in på ”bag-in-box-viner” hamnar. 72 % går till svenska staten, 3-5 % går till arbetarna och resten till producenten.
– 8 personer är anställda av Systembolaget för att jobba med etisk ansvar, enligt Emil.
Vinproducenterna skriver på ett papper med en uppförandekod. Att arbetarna ska kunna leva på sin lön finns inte med där.
SAC var med i Ethical wine trading campaign som jobbade med påtryckningar till Systembolaget genom föreläsningar som visade hur arbetare har det på vingårdarna.
– Det viktigaste är organiseringen av de fattiga. Om Systembolaget vill förändra måste de påverka maktrelationerna. Sociala konstruktionen med slaveri är fortfarande i gång, säger Emil.
Han berättar om vingårdens ägare, som tar rollen som en slags pappa, som arbetarna hamnar i ett beroendeförhållande med. De får någonstans att bo och mat, men inte riktiga kontrakt och en lön som går att leva på. Det sker när det inte finns fackföreningar. Emil beskriver vinindustrin som det mest ojämlika yrket i Afrika. Det är fortfarande dåligt trots att media granskar arbetsplatserna. Emil visar bilder från boenden vid olika gårdar.
– Här är en bild från en gård som är rättvisemärkt.
Det är ett litet skjul där taket har rasat in vilket innebär att det regnar in. Inget dricksvatten finns inomhus.

Fairtrade boende Sydafrika

Kampen för frihet
Efter Emils presentation får Trevor och Danielle berätta mer om CSAAWU och sina erfarenheter i Sydafrika. Fackföreningen bildades 2006 men registrerades som fack 2007.
– Vad är den största förändringen med att vara organiserad i fack? frågar en av åhörarna.
– Arbetarna får en röst, berättar Trevor. Det är bara med arbetares makt som saker kan förändras.
Han tackar också Emil för initiativet till boken.
– Vi måste sprida boken internationellt, fortsätter han. Tack till alla kamrater som stödjer oss!
Trevor tillhör den tredje generationen arbetare på den vingård han jobbat. Han berättar om rollen som generalsekretare i CSAAWU.
– Det blev ett uppdrag som också blev personligt. Det är en stor uppgift att organisera arbetare i en fackförening.
Att jobba med organisering av lantarbetare är kostsamt och kräver att möten hålls på kvällar och helger.
– Du måste ha tålamod. Du måste tro på vad du gör, säger Trevor med kampvilja i rösten. Om du tror på frihet är det inte svårt.
Han anser att problem inte löser sig genom att sitta vid ett bord och samtala med arbetsköpare eller fackföreningar som inte kämpar med arbetarna.
– Det är lätt att hålla med när någon bjuder på fika. Vi tar kampen till gatorna där vi diskuterar och bestämmer hur vi ska gå tillväga, säger Trevor.
CSAAWU stödjer alla arbetare, även medlemmar i andra fack.
– Vi diskuterar tillsammans och reagerar inte själva som ett fack för att nå lösningar. Vi har en social dialog.

Hälsoproblem
Ett problem som beskrivs under kvällen är ”dopsystemet”. Det innebär att arbetsköparen har satt i system att ge arbetarna alkohol regelbundet. Emil beskrev detta system när han tog upp den mörka historien bakom det sydafrikanska vinet från 1658. Slavarna fick två deciliter vin 5 gånger om dagen och en kanna med sig hem på kvällen. Detta system att hålla arbetarna i schack förbjöds 1961 men förekommer alltså fortfarande till viss del.
– Alkoholmissbruket har varit högt, berättar Trevor. Arbetare har accepterat det rådande sättet att bli behandlade och att de inte kan ändra på det. De blir som robotar. Det har varit brutalt.
En del barn föds med funktionsnedsättningar på grund av alkoholkonsumtionen bland föräldrar. Hälsoproblem kommer också av de kemikalier som vindruvorna besprutas med.
– Det hamnar i arbetsuniformer och följer med till tvättmaskinen. Det hamnar på barnens fötter när de springer barfota, berättar Emil.

CSWAAU och vinbok

Kvinnor kan vräkas
 Danielle berättar om dricksvattnet på gården där hon arbetat och bott i sju år.
– Vi dricker smutsigt vatten som ibland innehåller fisk och grodor. Folk blir sjuka varje dag.
Danielle pratar också om ekonomiska problem. Det kan finnas behov att handla på kredit från gården. Men är du medlem i en fackföreningen är det inte tillåtet.  En del får inte heller tillåtelse att jobba på flera olika gårdar för att de är med i facket.
– Vi vill att de som jobbar säsong i tre månader ska få jobba på heltid, säger Danielle.
De kvinnor som inte är gifta med en man har inte rätt till ett boende på gården. Om mannen dött måste fru och barn flytta inom tre månader. CSAAWU jobbar för att denna regel ska försvinna.
– Det är ett krav vi måste få igenom. Det finns inte en man i alla familjer. Barn måste gå i skolan. De har inte transport till skolan, berättar Danielle.
Lantarbetarfacket har vunnit strider så att barn får tillgång till böcker, sportaktiviteter på fritiden och annat meningsfullt för arbetarna och deras familjer att sysselsätta sig med utanför arbetstid. Bland annat uppmuntras arbetarna att odla sin egen mat.
– Vi är inget traditionellt fack. Vi arbetar för det sociala mellan människor, säger Trevor.

Synliga arbetare
En strejk hölls 2016 av arbetare för den stora vinexportören  Robertson Winery som varje år säljer över en miljon liter vin på Systembolaget. Emil Boss beskriver dem som en brutal arbetsgivare som vill krossa CSAAWU. 2018 blev lantarbetarnas kamp mer synlig då arbetare visade sitt missnöje framför turister som besökte en vingård. Den synen hade inte skådats på 333 år och beskrevs som en revolution av våra kamrater.
– Vi är säkra på att vi kan orsaka förändring på våra arbetsplatser, säger Trevor.
Att arbetare vågar träda fram på gator och i Emils bok är ett tecken på just detta.
    För att få förändring på vingårdarna måste Systembolaget följa de riktlinjer som arbetarna kräver. CSAAWU har varit involverade med Systembolaget i ungefär sju år och kommit med förslag på regler som ska följas när de köper in vin från Sydafrika.
– Vi ska demonstrera i Kapstaden i september och försöka få med andra organisationer. Vi ska till det svenska konsulatet, en lördag då de egentligen har stängt, men då måste de ha öppet, säger Trevor.

CSAAWU har också stöttat SAC:s driftsektion på Systembolaget och bland annat fått arbetsköparen att dra tillbaka skriftliga varningar riktade mot våra medlemmar. Danielle och Trevor uttrycker tacksamhet för det stöd som finns bland kamrater här, i Norge och i Danmark.

Solveig Betnér
Informationsorganisatör SAC