Facket som förändrar

 

Sedan 1910 har SAC kämpat för arbetarnas gemensamma intressen; för bättre lön, semester och ledighet, föreningsfrihet och arbetsplatsdemokrati, förverkligat genom förenade och stridbara driftsektioner ute på arbetsplatserna.

I dessa avsnitt får du information om vad en fackförening gör, till hur SAC med federationer arbetar för att utvidga arbetares fri- och rättigheter över alla branscher.
Om du besöker denna sida för första gången rekommenderar vi att du läser avsnitten i kronologisk ordning så att du förstår avsnittens innehåll fullkomligt.

Gemensamma intressen

DET ÄR VI PÅ GOLVET SOM ÄR FACKET

Hur har du det på jobbet? Är arbetstakten okej? Är lönen bra? Kan du ta de pauser du behöver? Kan du och dina kollegor påverka planeringen?

I SAC Syndikalisterna är det vi på golvet som är facket. Alla medlemmar är lika viktiga och det är du och dina arbetskamrater som bestämmer vad som är värt att kämpa för. Fackpampar och politiker har ingen bestämmanderätt och vi kommer aldrig att ge upp våra grundvärderingar om självbestämmande, internationell solidaritet och kompromisslös kamp för förbättrade arbetsvillkor. Vi organiserar alla yrken, studerande och arbetslösa.

Mycket har förändrats sedan vår organisation bildades år 1910, men de grundläggande orättvisorna i samhället består. Det är fortfarande vi som jobbar som får hjulen att snurra. Det är vi som bygger husen, som får tågen och bussarna att gå, som fixar käket, som tar hand om barn och gamla. Allting vi ser omkring oss är en följd av vår förmåga till samarbete för att tillgodose gemensamma behov. Vi skapar med vårt arbete ett mervärde som fortfarande tas ifrån oss.

På den här hemsidan kan du läsa om människor som tröttnat på hur de har det på jobbet och börjat göra någonting åt det. Kanske blir du sugen på att gå med i SAC? Du ansöker då om medlemskap i den Lokala Samorganisationen (LS) på orten där du arbetar. Där kan du och dina arbetskamrater få hjälp och stöd att starta en driftsektion på jobbet, det vill säga en syndikalistisk fackklubb. Ansökan gör du enkelt och smidigt här på webben.

Här finns vi!