Röster från medlemmar

Så organiserar de på jobbet.

Bild på servitrisen som uttalat citatet

På restaurangen där jag jobbade bröt de mot många regler. Lönen var femtio kronor per timme direkt i handen. Genom SAC krävde jag avtalsenlig lön vilket också fick fler att organisera sig och våga ställa krav.  Om du jobbar med någon som inte är från Sverige och som tjänar för lite – ta striden. Det kan förändra allt.

— Daria Bogdanska, servitris
Bild på bussföraren som citeras

Ledningen ville tvinga oss att köra bussar med rasistisk reklam, men genom SAC satte vi bussarna i blockad. Då behövde ingen av oss bidra till spridningen av de kränkande budskapen.

— Hasse Golkar, bussförare
Bild på fritidspedagogen som citeras

Genom SAC förhandlar vi direkt med skolledningen. När vi sitter ner med de som fattar besluten får vi lättare gehör för frågor som rör arbetet på vårt fritidshem, som till exempel löner och arbetsmiljö.

— Eva Burreau, fritidspedagog
Bild på stadaren som citeras

Tillsammans med ett par arbetskamrater gick vi över till SAC och började kämpa för att minska våra städområden genom att sakta ner arbetstempot. Vill cheferna få mer städat får de nu anställa fler arbetskamrater. Cheferna kan glömma att vi överdriver våra arbetsprestationer.

— Yazdan Hossini, städare
Bild på den servitris som citeras

På mitt jobb var vi förbannade över att ägaren samlade in vår dricks som han sedan tog den största delen av. Genom SAC och upplyste honom sedan om hur dåligt det skulle gå för restaurangen om vi inte fick vår dricks. Sedan dess rör han den aldrig och nu har vi kämpat till oss mycket bättre villkor än tidigare.

— Nancy Ertl, servitris
Bild på den försäljare som citeras

Vi arbetar i en riskfylld miljö med många aggressiva kunder. Genom SAC förhandlade vi till oss två ordningsvakter som skyddar personalen från hot och våld. Vi har också fått fram kortare kassapass och bättre bemanning.

— Jarl Keber, butiksanställd
Bild på den hemvårdare som citeras

Genom vår driftsektion i SAC har vi fått bättre gångscheman och jourtillägg. Den viktigaste frågan på vår hemtjänstavdelning är arbetsmiljön. Stressen påverkar både oss och de äldre.

— Linda Häggström, hemvårdare
Bild på den konduktör som citeras

Genom SAC är det vi som jobbar i och kring tågen som själva beslutar hur vi ska ställa oss till förhandlingsbud, om vi ska gå ut i strejk eller hur vi ska använda vår budget. Vi har fått igenom att inga tågförare ska köra mer än fem timmar utan rast och förhindrade att ledningen införde delade turer.

— Christoffer Warkander, konduktör